Konst är språk.

Konstnären Nina Bondeson har adopterat utbidlningsminister Jan Björklund. Han är informerad via följande text:

Jan, det är lika bra att börja från början.

Ta konsten och demokratin, t ex. I december 2011 lämnade du och EU-minister Birgitta Ohlsson över en Handlingsplan, http://www.regeringen.se/content/1/c6/18/23/56/34d8d6c5.pdf

från regeringen till riksdagen, för att vi ska sätta igång och värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Åtgärder ska genomföras under 2012-14. Hur går det?

Jag läser planen för att se vad jag som konstnär kan bidra med. På sid 27 står det t ex:

”Kulturen representerar en central del av det demokratiska systemet genom att den skapar en fri och kreativ arena för uttryck och åsiktsbildning.”

Men det är kulturpolitiken som måste tillhandahålla ”arenan”, Jan! Både utbildnings- och kulturpolitiken måste bedriva konstpolitik som skapar de handlingsutrymmen för uttryck och åsiktsbildning som krävs. Inte bara för oss konstnärer. Utan för att konst är språk.

Skolans mål (sid 27)  ”att varje elev har kunskap om demokratins grundläggande principer” räcker inte. Demokrati är ett rörligt tillstånd som kräver mycket av vår språkförmåga. Vi behöver en grundläggande handlingsplan för språk och inlevelse. Det handlar om den kritiska bildningen, Jan. Ditt ansvar som utbildningsminister är mycket stort. Vi hörs igen.

Din adoptivkonstnär // Nina Bondeson

 

1 tanke på “Konst är språk.

  1. Kära Nina orkar du med Jan? Han är ju minst sagt ganska bråkig. Hela tiden dyker han upp och skränar ”det ska lärarna gör” sen sticker han iväg till sandlådan och förstör de andra barnens sandkaker. Han poppar hit han poppar dit helt vilset.
    Den pojken borde få lära sig något om HELHETEN. Helheten är något som vi konstnärer kan se (utan och innan). Skulle det vara möjligt för tex Föken Bankier att ge honom extralektioner i ämnet eller är Jan inte skolmogen än?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s