Om Begreppsverkstans adoptionscentrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag heter Poly Commota och förestår detta Adoptioncentrum där konstnärer kan adoptera en beslutsfattare. Adoptionscentrumet drivs i samarbete med Begreppsverkstad för Konsten. Konst- och kulturpolitiken uppvisar stora brister. Konstnärerna tar för små tuggor av tolkningsföreträdet.

Samtidigt ställs allt större krav på att konstnärer ska kunna förmera intresset för konsten. Det går i stora drag ut på att vi tvingas kompensera för den brist skolan orsakar genom att beröva barnen de utvidgade språkmöjligheter som konsten kan ge. Om man jämför bildkonsten med skrivkonsten så är det lite som om författarna skulle förväntas lära folk att läsa. Sen. Efter att skolan har gjort sitt…

Till och med vår kulturminister verkar ha problem med att förstå vad konst och kultur betyder och under vilka villkor som konst skapas. Kulturministern uppvisar, tillsammans med många andra beslutsfattare, tydliga tecken på konstnärligt, kulturellt utanförskap. Det kan vara ett förödande utanförskap som på sikt hotar inte bara enskilda beslutsfattare utan hela samhället.

Begreppsverkstad för Konsten har därför kommit fram till att konstpedagogiskt stöd behöver sättas in där nöden är som störst. Vi efterlyser konstnärer som vill adoptera en politisk eller administrativ beslutsfattare och berätta om och förklara för den vad konsten är och noga förklara vad som krävs för att den ska kunna komma till.

Vi hoppas att på detta sätt kunna sätta in nödiga stödåtgärder där politiken som rör (eller borde röra) den gemensamt finansierade konsten formuleras. Detta för att minimera risken att konst- och kulturpolitiska beslut fattas i ovetskap om konstens produktionsvillkor.

Poly Commota,  föreståndarinna för Begreppsverkstans Adoptionscentrum i Konsten.


1 tanke på “Om Begreppsverkstans adoptionscentrum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s